keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Talvea kohti

Talvikausi on alkanut. Nykypäivän nappulafutiksessa tämä ei tarkoita taukoa, vaan päinvastoin vauhdikasta harjoittelua ja talvisarjoja erinomaisissa olosuhteissa sisähalleissa. Kaukana ovat ajat, jolloin treenattiin ulkona jäällä piikit nappuloissa tai jääkylmässä maapohjahallissa, jossa ummehtunut ilma vei huomion surkeasta ja epätasaisesta kentästä. Toki talvi tuo edelleen mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja harjoitteluolosuhteisiin - ulkona on lämmitettävät tekonurmet ja koulujen salit tarjoavat hyviä treenipaikkoja.

Talven sarjoja on monia ja eritasoisia. Mekin osallistumme kolmeen eri sarjaan usealla eri peliryhmällä. Futsal tuo mainiota uutta intoa harjoitteluun ja pelaamiseen. Talvi on muutenkin nappulajoukkueen toiminnassa uudistumisen aikaa. Talven harjoituksissa rakennetaan tulevan kesäkauden menestyspohja - hauskat treenit talvella tarkoittaa hauskaa peliä kesällä. Lisäksi nappulajoukkue on jälleen hieman vanhempi ja kokeneempi, mikä mahdollistaa entistä haasteellisempien harjoitusten pitämisen. Tämä taas vaatii valmentajien lisäkouluttautumista sekä vanhemmilta enemmän kyytejä harjoituksiin sekä toivottavasti myös lisää osallistumista muihin tapahtumiin. 

Talven harjoituskauteen kuuluvat olennaisesti monet pelitapahtumat, mitkä ovat pimeän talven suola. Pelit ovat mitä parhaimpia harjoitustapahtumia sekä myös joukkuehengen syntysijoja. Talvella myös suunnitellaan kesän tapahtumia ja aloitetaan näihin valmistautuminen. Matkaturnaukset ja isot kesän turnaukset vaativat suunnittelua. Monen perheen kesälomakalenteriin kannattaa kirjata ajoissa isot tapahtumat. Ja kun useassa perheessä on monta jalkapallon harrastajaa, on kalenterimylläkkä melkoinen.

Paljon keskustelua lasten harrastuksen äärellä herättää myös se, mikä on oikea harrastuksen määrä ja millä tasolla pelaajien tulisi pelata. Moni joukkue valitsee talvikauden kynnyksellä ns. tasojoukkueet. Me olemme valinneet toisen polun. Meillä harjoittelee kolme ikäluokkaa yhdessä ja peleissä pelaamme monella eri ryhmällä pelaajien kiertäen näissä saaden monipuolisesti eri tasoisia pelejä pelattavaksi. Näin kehittyminen ja mielenkiinto säilyvät ja pysyy korkealla. Lisäksi joukkuehenki pysyy korkealla pelaajien tuntiessa toisensa. Tietenkin pelaajille, jotka haluavat pelata enemmän ja kehittyä nopeammin, tarjotaaan tähän mahdollisuus. Vastaavasti myös niille, kenelle futis on kiva kakkoslaji tai harrastus muuten vain, löytyy meiltä tilaa hyvin. Tässä onkin mielestäni onnistuneen lastenharrastuksen salaisuus - monipuolisuus.

terveisin,
"vastuuvalkku"




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti